Torsdag 15. oktober protesterte New Yorks sykkelbud for bedre arbeidsvilkår og bedre rettigheter enn hva de har, hvis de i det hele tatt har rettigheter…

Det var en nesten uendelig lang strøm av sykkelbud som passerte meg der jeg stod på 14th street ved  Union Square. Provisoriske bannere ble holdt opp: “Stop stealing our bikes”, “We need protection” i det som virket være en spontan protest.

Protestene kommer etter at flere bud har fått sine sykler, manuelle eller elektriske, frastjålet. Mange har opplevd fysisk vold og ran av penger og mobiltelefon.

New York har et enormt antall sykkelbud som bringer hurtigmat fra byens restauranter til sultne kunder. Jeg har ikke eksakte tall, men de er sikkert flere tusen. De jobber for mobil-apper som DoorDash, GrubHub, Caviar, Ubereats, Postmates, mens noen leverer fast for én restaurant hvor de gjerne også jobber som ryddehjelp. Sistnevnte tar imot kontant betaling og er således også utsatt for ran og den volden et ran medfører..

Budene som benytter app jobber sevstendig. De får betalt per oppdrag, som er ca fire dollar per levering pluss det de eventuelt mottar i tips, noe som ikke er garatert. Det er hardt arbeid og ikke en drømmejobb der du “jobber for deg selv”,”er din egen sjef” eller “har full frihet”, uriktige påstander som menneskene bak appene, en milliardindustri, benytter til å rekruttere nye bud.

De fleste slike sykkelbud er immigranter fra Mexico, Bangladesh og land i Vest-Afrika, land hvor arbeidere ikke har hatt samme rettigheter som i vesten. Prisverdig og interessant er det da at disse arbeiderne står sammen mot sine felles utfordringer og våger ta kampen mot den nye økonomien. Dette er en ny industri, gjeldene lover og regelverk er utdaterte.

Jeg visste fakttisk ikke om dette problemet før jeg så demonstrasjonen. Nå er jeg det. Takket være demonstrantene.

Så kan man tenke seg alle som ikke fikk delta i protestene da de ikke lenger hadde sykkel…

Similar Posts